Gustav Wied bag rabarberbladet
Artiklen er bragt er Berlingske. Skrevet af Henrik Dannemand | 18. november 2005
Den store satiriske forfatter Gustav Wied skal under hammeren hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.
Hans stuemøbler, stokke, sjældne bøger, høje hat og fotografier, bl.a. af forfatteren selv uden en trævl, bliver solgt til højest bydende. Tingene kan ses på BogForum.
»Månen har den farve, måner skal ha’.«
De fleste kender talemåden, men det er nok de færreste, der ved, at ordene stammer fra Gustav Wieds drama »Skærmydsler« fra 1901.
Gustav Wied (1858-1914) er – på linje med Soya, Poul Henningsen og Scherfig – en af dansk litteraturs store satirikere. Han havde et sikkert blik for hykleri, dobbeltmoral og forfængelighed, og han var ikke nådig, når han i sine bøger udleverede og latterliggjorde.
At samfundsrevseren selv har en rem af forfængeligheden, kan man tydeligt se på de genstande – møbler, bøger og personlige ejendele – fra hans hjem, som Bruun Rasmussen Kunstauktioner sætter under hammeren den 29. november.
Mange af sine ting forsynede han med sine initialer, stempler og andre personlige mærker. De bøger, som han selv bandt ind var prydet af et lille klistermærke med ordene »Gustav Wied. Bogbinder i Roskilde«, hans stokke, skrivemappe og mange andre ting bar hans initialer.
Hertil kommer, at den meget fotografi-interesserede Gustav Wied ikke kun fotograferede sin familie og lokaliteter i hjembyen Roskilde. Han holdt også umådeligt meget af sit eget kontrafej, fremgår det af en række private fotoalbum, som sættes under hammeren. Blandt andet kan man finde to provokerende billeder af den solbadende forfatter in natura. På det ene – liggende på maven – uden en trevl. På det andet – liggende på ryggen – kun iført et rabarberblad.
»Det er forfatterens barnebarn, der ligesom sin bedstefar hedder Gustav Wied, der har sat tingene til salg. Han har haft dem i sit hjem i mange år, men nu vil han gerne af med dem,« siger direktør Sebastian Hauge Lerche fra Bruun Rasmussen Kunstauktioner.
Samlingen omfatter så mange ting, at man kan lave en slags rekonstruktion af Gustav Wieds stue med bl.a. sofa, lysekrone, skrivepult, lampe, et maleri af forfatterens hjem »Kastellet« i Roskilde og meget mere.
Stuen kan ses på auktionshusets stand på BogForum i denne weekend. Her vil man også kunne se et udvalg af Gustav Wieds bøger og andre bøger og litterære rariteter, der kommer under hammeren den 29. november. Deriblandt Karen Blixens gamle rejsekuffert og pelsfrakke, en hårlok fra 200-års fødselaren H.C. Andersen og endelig en række unikke bøger fra den nu afdøde bogsamler Bjarne Saxhofs eksklusive samling, bl.a. Thomas Mores »Utopia« vurderet til en mio. kroner.
»Vi har kunnet mærke en meget stor interesse for Gustav Wied. Sådan er det med store forfattere. Det samme gjorde sig gældende, da vi havde Dan Turèlls hjem, bl.a. møbler, hans hashpibe, en hashklump, bøger, hans slængkappe og saxofon på auktion,« siger Sebastian Hauge Lerche.
De i alt 42 Gustav Wied-numre på auktionen er vurderet til 200.000 kroner.
»Det er sjovt nok det samme, som Dan Turèll-auktionen var vurderet til, men her var interessen så stor, at det samlede hammerslag blev 826.000 kroner,« siger Sebastian Hauge Lerche, der håber på en lignende succes ved den kommende forfatterauktion.
Gustav Wied er med romaner som »Knagsted«, »Slægten« og »Livsens Ondskab«, der bl.a. indholder figurer og fænomener som Knagsted, Tummelumsen og overlærer Clausen samt Ædedolkenes Klub, blevet en folkelig forfatter. Wied blev ligefrem folkeeje, da DR filmatiserede »Livsens Ondskab« i 1972. De fleste, der har set serien, vil huske Keld Markuslund som Tummelumsen og Carl Ottosen som kynikeren Knagsted, der bl.a. udtalte ordene:
»Jeg sa’e, at lod han mig ikke arve, gravede jeg ham op igen og lagde ham på Is… Du véd, han var altid saa bange for at fryse.«
Bl.a. Gustav Wieds debutværk »Nogle aforismer«, der var et opgør med kirken og dobbeltmoralen, kommer under hammeren. Det var en virkelig begivenhed, forargelsen over at den daværende kulturminister Jacob Scavenius var blevet set i en bordelgade, der inspirerede Wied til bogen. Vurderingen lyder på 6.000-8.000 kroner.
Også en række af hans personlige ejendele er sat til salg. Blandt andet hans penneskaft, som ligger i en kuvert med Gustav Wieds egen påskrift: »Med dette Penneskaft har jeg skrevet alle mine Bøger fra »En Hjemkomst« til »Ranke viljer«.« Vurdering: 4.000-6.000 kroner.
Gustav Wied var en passioneret samler af stokke med sjove og fantasifulde udskæringer af dyre-, fugle- og menneskehoveder. Vurderingen for i alt 30 stokke i en kinesisk porcelænsvase lyder på 8.000-10.000 kr.
Forfatteren var en passioneret fotograf. Både en række af hans private fotoalbum og hans fotografiapparat kommer under hammeren. En unik fotosamling optaget Wied selv indeholder en række familiebilleder, et billede af vennen og forfatteren Holger Drachmann og måske mest opsigtsvækkende fotos af ham selv.
»Solbad – Ret og vrang« er titlen på tre fotos, som viser forfatteren solbadende og nøgen. Lettere frivolt og temmeligt iscenesat, men forfatteren er også kendt for at have skrevet: »Komediespil er hele min Opførsel, og fordi jeg selv spiller Komedie, tror jeg ogsaa, at alle andre gør det.« Vurderingen lyder på 10.000-15.000 kroner.
Også forfatterens pilleæske i sølv er sat på auktion. Den indeholder stadig nogle piller. Gustav Wied døde for egen hånd, og det har tidligere været antaget, at tog sig af dage med veronalpiller fra denne æske.
»Men vi har fået lavet en en laboratorieprøve, som viser, at dette ikke er tilfældet. Æsken indeholder pebermyntetabletter,« siger Sebastian Hauge Lerche.
Det er blevet sagt om Gustav Wied, at han var en alvorlig mand, der ikke tog livet alvorligt. Det er måske en sandhed med modifikationer. I hvert fald vidner auktionskataloget om, at han ikke var mere alvorlig, end at han holdt af at lege. Hans samling af legetøj – bl.a. et skakspil – og hans spilledåse – som kan spille »Cavalleria Rusticana« og »La Bohême« – er vurderet til henholdsvis 1.000 og 2.000 kr.