Matiné i Hvalsø Bio


Søndag den 26. oktober 2008 kl. 15:

Gustav Wied og ”Sort Høst”

En central plads i Gustav Wieds forfatterskab er hans fem romaner. Tre af disse, der udkom i henholdsvis 1899, i 1902 og i 1913 har toldkontrollør Hans Peter Ernst Knagsted som den centrale skikkelse. De to andre romaner har samme tema, skønt de ikke har fælles persongalleri: En slægts nedtur og forfald.

De to slægtsromaner har dannet udgangspunkt for film, hvor manus er skrevet af Flemming Quist Møller og Andres Rafn med sidst nævnte tillige som instruktør. "Slægten", Gustav Wieds roman fra 1898, blev omsat til film i 1978, og "Fædrene æde Druer" fra 1908 blev det i 1993 med titlen "Sort Høst".

"Fædrene æde Druer" er Gustav Wieds mest barske roman, og "Sort Høst" skildrer på fremragende vis, hvad der kan ødelægges af blot én enkelt ryggesløs person, hvis vedkommende besidder tilstrækkelig magt og indflydelse. Der udføres glimrende skuespilpræstationer, ikke mindst af Ole Ernst i skikkelse af den tyranniske godsejer Nils Uldahl-Ege.

Flere af de medvirkende modtog synlige anerkendelser for deres indsats. Sofie Gråbøl fik både en Bodil og en Robert for bedste hovedrolle som Uldahl-Eges yngste datter Clara, den egentlige hovedperson, der måske mere end alle andre lider under faderens primitive adfærd. Pernille Højmark spillede økonomaen på Uldahl-Eges gods og modtog en Bodil for bedste birolle som godsejerens elskerinde, og Jan Weincke fik en Robert for den mesterlige billedfremstilling.

Filmen vises ved en matiné i Hvalsø Bio søndag den 26. oktober i anledning af Gustav Wieds 150 års fødselsdag i dette år. Matinéen indledes kl. 15 med et glas vin og snacks, hvorefter Louis Hansen, formand for Gustav Wied Selskabet, vil fortælle lidt om baggrunden for Gustav Wieds roman, der går meget tæt på hans svigerfar. Herefter vises den 120 minutter lange film.

Prisen for hele arrangementet er 75 kr. Billetter kan bestilles over internettet, og er der enkelte billetter tilbage på forestillingsdagen, kan de købes ved billetlugen i biografen.

Louis Hansen, Omøvej 7, 4060 Kirke Såby. Tlf. 46 49 91 82